Japonijoje vyraujančios kulinarinės
tradicijos dalijasi daug panašumų su kitomis Tolimųjų Rytų šalių tradicijomis,
nors turi ir daug išskirtinumų, kurios daro šią kulinarijos sistemą garsią
visame pasaulyje. Viena japonų virtuvės specifikų, lyginant su kitomis regiono
virtuvėmis, yra tai, kad čia vartojama palyginti mažai mėsos. To priežastis –
šalyje gyvulininkystė nebuvo paplitusi, o dėl budistinių priesaikų apie Edo
laikotarpiu mėsa praktiškai buvo uždrausta. Vietoj to, Japonijos virtuvėje yra
labai didelis jūros produktų vartojimas. Žuvis ir kitos jūrų gėrybės gali būti
valgomos žalios, keptos, virtos, virtos riebaluose, džiovintos. Kaip ir kitose
Tolimųjų Rytų šalyse, Japonijoje yra priimta valgyti medinėmis valgomosiomis
lazdelėmis , kurios į Japoniją atkeliavo iš
Kinijos. Iš pat pradžių jomis naudojosi tik kilmingieji, tačiau netrukus jos
tapo eilinių žmonių valgymo įrankiu. Japonijos, o kartu ir jos virtuvės, ėjimas
individualumo link išryškėjo IX a. per Tang dinastijos nuosmukį.Japonijoje vyraujančios kulinarinės
tradicijos dalijasi daug panašumų su kitomis Tolimųjų Rytų šalių tradicijomis,
nors turi ir daug išskirtinumų, kurios daro šią kulinarijos sistemą garsią
visame pasaulyje. Viena japonų virtuvės specifikų, lyginant su kitomis regiono
virtuvėmis, yra tai, kad čia vartojama palyginti mažai mėsos. To priežastis –
šalyje gyvulininkystė nebuvo paplitusi, o dėl budistinių priesaikų apie Edo
laikotarpiu mėsa praktiškai buvo uždrausta. Vietoj to, Japonijos virtuvėje yra
labai didelis jūros produktų vartojimas. Žuvis ir kitos jūrų gėrybės gali būti
valgomos žalios, keptos, virtos, virtos riebaluose, džiovintos. Kaip ir kitose
Tolimųjų Rytų šalyse, Japonijoje yra priimta valgyti medinėmis valgomosiomis
lazdelėmis, kurios į Japoniją atkeliavo iš
Kinijos. Iš pat pradžių jomis naudojosi tik kilmingieji, tačiau netrukus jos
tapo eilinių žmonių valgymo įrankiu. Japonijos, o kartu ir jos virtuvės, ėjimas
individualumo link išryškėjo IX a. per Tang dinastijos nuosmukį.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą